Niezwykła kukurydza

Niezwykła kukurydza

PRZEKĄSKI I GOTOWANIE

Materiały:
kolby kukurydzy
brązowe papierowe torebki
kuchenka mikrofalowa

Co należy zrobić:

1.    Przynieś do klasy kukurydzę w kolbach. Poproś dzieci o pomoc przy usuwaniu łusek.

2.    Pomóż dzieciom zapisać swoje imiona na papierowych torebkach.

3.    Umieść po jednej kolbie kukurydzy w każdej z torebek. Zamknij torebki, zawijając ich otwartą krawędź.

4.    Włóż jedną torebkę do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj przez trzy minuty. Nie pozostawiaj kuchenki bez nadzoru.

5.    Wyjmij torebkę z kuchenki. Kukurydza powinna się uprażyć, dzięki czemu dzieci będą mogły zjeść popcorn prosto z kolby.

 

Otwórz mnie

PRZEKĄSKI I GOTOWANIE

Materiały:
klucz francuski
śrubokręt
młotek
otwieracz do puszek
ubijak do jajek
orzechy w łupinach (ziemne, włoskie itp.)
cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki)
łyżka widelec

Co należy zrobić:

1.    Połóż na stole narzędzia, kuchenne przybory, owoce i orzechy.

2.    Niech każde z dzieci wybierze po jednym orzechu.

Uwaga: Sprawdź, czy malcy nie są uczuleni na orzechy. Jeśli choć jedno z dzieci ma na nie alergię, zastąp orzechy przedstawiającymi je rysunkami.

3.    Spytaj każde z dzieci, które z narzędzi i przyborów leżących na stole może posłużyć do rozłupania orzecha lub skórki owocu i zjedzenia ich zawartości.

4.    Porozmawiajcie o innych sposobach otwierania orzechów i owoców.

5.    Poproś dzieci, aby spróbowały użyć różnych przyborów i narzędzi do obierania orzechów i owoców. Nadzoruj te próby i w razie potrzeby pomagaj malcom.

6.    Zjedzcie rezultaty swojej pracy!